Gdzie Żuraw, tam i uczta! Kulinarna podróż do XVII-wiecznego Gdańska

Tam, gdzie praca i handel, musiało być też… jedzenie! Już w najbliższą niedzielę, 3 sierpnia 2025 r., zapraszamy do tawerny – jednego z pomieszczeń Żurawia – na wyjątkowe wydarzenie „Gdzie Żuraw, tam i uczta”! Od 11:00 do 17:00 zanurzymy się w smakach dawnych czasów i przeniesiemy w klimat jarmarcznego Gdańska. To będzie kulinarna podróż, podczas której przyjrzymy się początkom street food’u!

Co trafiało na talerze gdańskich mieszczan? Czy grillowana kiełbasa i pajda ze smalcem to naprawdę wynalazki naszych czasów? Kiedy do łask weszły gofry, lody i słynne rurki z kremem? I czy na jarmarkach naprawdę pito tylko piwo? Na te i wiele innych smakowitych pytań odpowie Aleksandra Kucharska – rekonstruktorka ze Stowarzyszenia Garnizon Gdańsk, która wcieli się w rolę dawnej gdańskiej kucharki i zabierze nas w kulinarną podróż pełną historii, anegdot, miejskich opowieści i ciekawostek.

W trakcie wydarzenia, w pobliżu Żurawia, będzie można spotkać tajemniczą postać z grupy rekonstrukcyjnej Garnizon Gdańsk, która chętnie zapozuje do zdjęć i zaprosi Was do środka! A jeśli złapie Was ochota na chwilę oddechu – możecie skorzystać z leżaków rozstawionych  w zabytkowej, drewnianej części dźwigu portowego. Odpoczynek z widokiem na miasto? Czemu nie!

Zapraszamy w godz. 11:00 – 17:00.
Pokazy w Żurawiu odbędą się o każdej pełnej godzinie i potrwają 30 minut.
BILET: normalny – 26 zł, ulgowy – 19 zł

Plakat promujący wydarzenie „Gdzie Żuraw, tam i uczta!”. Autor: M. Jankowski