- Obostrzenia i ograniczenia w oddziałach Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku w związku z pandemią koronawirusa - przeczytaj
- Oddział Żuraw pozostaje zamknięty dla zwiedzających w związku z prowadzonymi pracami remontowymi

Gin w butelce

Na początku września laboratorium J.S. Hamilton z Gdyni, zaprezentowało ostateczne wyniki analiz zawartości butelki z napisem Selters, która została wydobyta przez archeologów NMM podczas prac badawczych na wraku F53.31, zwanym potocznie “Głazikiem”.

Pierwotnie podejrzewano, iż kamionkowe naczynie służyło do przechowywania wody sodowej, produkowanej od 1898 (wzmianki o źródle sięgają roku 1000) w okolicach miejscowości Selters w Niemczech. Sugerował to wytłoczony na niej napis oraz szacowany wiek butelki.

Po przeprowadzonych analizach oraz obliczeniach, specjaliści z J.S. Hamilton stwierdzili, że w butelce przechowywano gin genever. Genever to tradycyjny trunek z Holandii i Flandrii produkowany z melasy oraz szyszkojagód jałowca pospolitego. Gin, który znajdował się w butelce, odnalezionej na “Głaziku”, uległ rozwodnieniu z powodu nieszczelnego korka. Ekspert laboratorium, dr Stanisław Kmieciak zaznacza że nadzwyczajna czystość badanego alkoholu wykluczyła np. whisky czy wódkę. Na dodatek w płynie odnaleziono śladowe ilości związków owoców jałowca. W oparciu o te dane możliwe było wysunięcie ostatecznych wniosków co do natury trunku.

Specjaliści z laboratorium J.S. Hamilton dodają, że genever wlany do butelki po wodzie mineralnej to nic niezwykłego. Alkohol, służący do celów leczniczych, tradycyjnie był sprzedawany i przechowany w kamionkowych naczyniach tego rodzaju.


Badania wraka F 53.31 i zabytków z niego pochodzących realizowane są w ramach projektu “Inwentaryzacja wraków F53.14 oraz F53.31 z Zatoki Gdańskiej”, który otrzymał dofinansowanie w ramach Programów Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.